Имало е сценарий за края на Токио при ядрената злополука във Фукушима
Имало е сценарий за края на Токио при ядрената злополука във Фукушима / снимка: Reuters

Японското правителство известно време е разработвало сценарий, предвиждащ края на Токио, причинен от поредица ядрени аварии вследствие катастрофата в ядрената централа във Фукушима, предаде Франс прес.

Разкритието е направено от независима комисия, която разследва реакцията на властите при злополуката от 11 март м.г. Един от най-тежките сценарии е предвиждал евакуация на столицата.

Тогавашният говорител на правителството Юкио Едано заявил пред комисията, че си представил "дяволска верижна реакция", при който ядрените реактори на съседни централи аварират един след друг и отделят все по-големи количества радиация в атмосферата. Според най-песимистичния сценарий до това би се стигнало, ако евакуация на работниците от АЕЦ "Фукушима 1" предизвика евакуация и на други централи заради нарастващото радиационно облъчване. "Ако това се случи, с Токио е свършено", помислил си по онова време той.

Префектурата на Токио наброява 13 милиона жители, посочва БТА. Заедно с населението на трите съседни префектури, които образуват "Голям Токио", мегаполисът има общо 35 милиона жители, което го прави най-големият в света.

Информации за реакциите на правителството вече бяха разкрити преди няколко месеца от тогавашния премиер Наото Кан, който впоследствие подаде оставка.

Оповестените днес по-точни данни са публикувани в доклад на екип от 30 университетски преподаватели, юристи и журналисти, които в продължение на повече от 6 месеца са разговаряли с над 300 души. В доклада се отбелязва, че правителството първоначално е омаловажило последиците от ядрената злополука във Фукушима и е скрило информация за действителните рискове както от собствените си сънародници, така и от ключовия си съюзник САЩ.

Според доклада компанията ТЕПКО, управляваща АЕЦ "Фукушима", в най-тежкия период на кризата е искала да евакуира централата, но й е било заповядано от Наото Кан да остави работниците на място и те да продължат работата по ограничаване на риска. Според експерти ако премиерът не е бил настоял е наложил позицията си, катастрофата във Фукушима е щяла да се разрасне и да има много по-тежки последици.