Има сделка; очакваме решението на Върховния съд
Има сделка; очакваме решението на Върховния съд / netinfo
Очаква се минути след 11 часа Върховният съд на Либия да сложи край на СПИН-процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар като ги обяви за виновни или невинни за умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца. Ако смъртните присъди на българките и палестинския лекар, който получи българско гражданство, бъдат потвърдени, тяхната съдба зависи от Висшия съдебен съвет на Джамахирията. Това е последната извън съдебна инстанция, която може да преразгледа смъртните присъди, произнесени от Наказателния съд в Триполи на 19 декември 2006 година.

Шестимата подсъдими няма да присъстват в залата, но очакват присъдите с огромно напрежение, научи Дарик радио. В навечерието на заседанието на Върховния съд на Либия, адвокат Хари Хараламбиев не изключи вероятността смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар да бъдат потвърдени. потърсен за коментар неговият либийски колега Осман Бизанти че абсолютно никой не би могъл да предскаже какво ще е окончателното решение на най-висшата съдебна инстанция на Джамахирията. Въпреки че преди дни пред Франс прес либийският защитник даде укланчив отговор на въпроса дали Върховният съд може да отложи произнасянето на присъдите за друга дата, няколко часа преди началото на заседанието пред Дарик радио Осман Бизанти беше категоричен, че ще има присъди, тъй като не вижда нито една основателна причина за отлагане на окончателното решение за съдбата на подсъдимите.

Само 12 часа преди началото на заседанието на Върховния съд бе обявено, че е постигнато приемливо споразумение между либийските власти и семействата на заразените със СПИН либийски деца за изплащането на компенсации.

Д-р Здравко Георгиев коментира, че новината е радостна и го кара да се чувства приповдигнато, но че ще повярва, че кошмарът на българските медицински сестри е свършил, едва когато ги види да стъпват на българска земя.

В същото време адвокат Хари Хараламбиев подчерта, че уговорките за обезщетенията на децата не могат да изместят чисто правната проблематика в СПИН-процеса и според него днес съдът трябва да отговори на въпроса дали българките и палестинеца са заразили децата със СПИН или не.

На заседанието на Върховния съд на Либия се очаква да присъства и председателя на Асоциацията на семействата от Бенгази Идрис Лага. В залата ще бъдат адвокатите Осман Бизанти, Пламен Ялнъзов и Хари Хараламбиев, както и над 15 посланици на държави от ЕС, акредитирани в Триполи.