Икономическата криза основна тема на срещата в Нови Сад
Икономическата криза основна тема на срещата в Нови Сад / снимкa: БГНЕС

На 80 км от Белград, в Нови Сад, започна 16-тата среща на върха на страните от Централна Европа. Това е най-големият международен форум, който се провежда в Сърбия през последните 20 години.

Президентите на 14 държави - Сърбия, България, Австрия, Хърватия, Молдова, Чехия, Словакия, Италия, Черна Гора, Полша, Македония, Босна и Херцеговина ще разговарят върху тазгодишната главна тема на конференцията - предизвикателствата в икономиката, енергетиката и разширяването на Европейския съюз.

Лидерите на страните от Централна Европа ще имат възможност, при серия двустранни срещи, да разговарят за ключовете проблеми в региона и тяхното преодоляване.

Сръбският президент Борис Тадич призова ЕС да интегрира Сърбия и страните от Западните Балкани в името на стабилността и сигурността в региона. Освен това той обеща да предаде останалите двама военнопрестъпници на Хагския трибунал. Тадич подчерта, че неговата държава никога няма да признае Косово, но ще се бори за своята териториална цялост с мирни средства, давайки своя принос за дебалканизацията на Балканите.

Българският президент Георги Първанов каза, че вратите на европейското семейство трябва да останат отворени за нови членки, но подчерта, че днес е забавена динамиката на процеса за разширяване на ЕС.

Това, според него, е станало след изборите за Европейски парламент, които са донесли опасен възход на популистичните политики, които могат да злоупотребят с финансовата криза.

Първанов акцентира и върху важността на регионалното сътрудничество при снабдяването с газ и върху необходимостта от създаване на общ регионален пазар.

Българският президент предупреди, че Централна и Югоизточна Европа е изключително ранима, когато става въпрос за търговията с газ, което бе доказано с януарската газова криза, но регионалните връзки биха подобрили този проблем.