И Байдън призова към деескалация на ситуацията около Крим
И Байдън призова към деескалация на ситуацията около Крим / БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера по телефона с украинския президент Петро Порошенко, потвърди Белият дом в комюнике, цитирано от Ройтерс.
Двамата лидери изразили безпокойство по повод увеличаването на насилието в Източна Украйна в последно време.

Путин: Украйна играе опасна игра

Байдън уведомил Порошенко, че Съединените щати са изпратили сигнал на Русия, че светът наблюдава изострянето на напрежението между Москва и Киев. Той подчертал необходимостта от деескалиране на ситуацията и в тази връзка призовал Украйна да прояви сдържаност.

Оланд и Меркел призоваха към деескалация на ситуацията около Крим

Порошенко е обсъдил в телефонен разговор с Байдън изпълнението на Минските споразумения за уреждане на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде по-рано ТАСС, като се позова на пресслужбата на украинския президент.
Двамата "подчертаха важното значение на продължаването на (тези) усилия, включително в рамките на "нормандския формат", се отбелязва в комюникето.
Порошенко уведомил Байдън, че ситуацията в Източна Украйна и край Кримския полуостров е напрегната.

Спорът между Русия и Украйна за Крим се засилва

Двамата обсъдили и важното значение на това прозападното правителство в Киев да получи в най-скоро време транш от Международния валутен фонд и кредитни гаранции от Съединените щати.

Порошенко определи като цинични руските обвинения в тероризъм срещу Украйна

По-рано Украйна предложи лидерите от "нормандската четворка", в която освен нея влизат Русия, Франция и Германия, да се съберат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай на 4 и 5 септември, припомня ТАСС. На 10 август обаче руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обяви, че е задържала група украински саботьори, изпратени в Крим, за да извършат терористични атаки. Руският президент Владимир Путин заяви, че при това положение една среща на върха на "нормандската четворка" би била безсмислена.

Източник: БТА