Хиляди протестираха в САЩ срещу убийствата, извършени от полицаи
Хиляди протестираха в САЩ срещу убийствата, извършени от полицаи / снимки: Guliver/Getty Images

Хиляди хора участваха в събота в протестни шествия и митинги в САЩ срещу полицейското насилие. В столицата Вашингтон демонстрантите минаха по Пенсилвания авеню - улицата, на която се намира Белият дом - и стигнаха до Капитолия, за да привлекат вниманието на обществото към смъртта на невъоръжени чернокожи, убити от полицията, и да призоват за законови промени, предаде Асошиейтед прес.

"Какво море от хора", каза Лесли Макспадън, майката на 18-годишния Майкъл Браун, убит през август от полицай във Фъргюсън, Мисури. "Ако те, законодателите, не видят това и не променят нещо, тогава просто не знам какво да правим. Благодаря ви, че ме подкрепяте", каза тя, обръщайки се към участниците в протеста. На митинга говори и преподобният Ал Шарптън, известен правозащитник, както и членове на семейството на Ерик Гарнър, починал при арест в Ню Йорк през юли, когато полицаят използвал хватка за задушаване, както и на Тамир Райс, 12-годишното момче, застреляно в парк в Охайо, докато си играело с пистолет играчка.

По данни на организаторите на акцията във Вашингтон в нея са се включили 25 хиляди души. Полицията не съобщи колко според нея са били участниците.

Политици и други участници в шествието говориха за необходимостта от по-добро обучение на полицаите, от носене от служителите на реда на камери, които да записват действията им, и от въвеждане на промени в правилата за процесите със съдебни заседатели, за да се възстанови доверието към съдебната система.

Масовите протести в САЩ започнаха след съдебно решение да не бъдат повдигани обвинения на полицая във Фъргюсън, стрелял по невъоръжения тийнейджър.

Във Вашингтон майката на Ерик Гарнър Гуен Кар нарече демонстрациите исторически и изтъкна, че в тях са участвали " и черни, и бели, всички раси, всички религии".

Трябва винаги да бъдем така единни, подчерта тя.

Протестни акции имаше във Фъргюсън и други американски градове.

Голямо шествие бе организирано в Ню Йорк, където демонстрантите минаха по Пето авеню. Сред тях имаше близки на хора, убити от полицията на Ню Йорк преди десетилетия, като 54-годишната Дона Картър, чернокожа, чийто син тийнейджър е бил застрелян от полицията през 90-те години на миналия век, докато носел пистолет играчка.

Хиляди протестираха в САЩ срещу убийствата извършени от полицаи
netinfo

Източник: БТА