Хиляди австрийци бяха на погребението на Йорг Хайдер
Хиляди австрийци бяха на погребението на Йорг Хайдер / снимкa: БГНЕС

Хиляди австрийци и много представители на политическата класа участваха в почти държавното погребение днес в Клагенфурт на водача на австрийската крайната десница Йорг Хайдер, загинал преди седмица в автомобилна катастрофа, предаде Франс прес.

При церемонията, предавана пряко по телевизията, покритият с червени рози ковчег с тялото на бившия губернатор на провинция Каринтия премина през центъра на града, следван, по данни на полицията, от шествие от близо 25 000 души. Много от хората бяха облечени в традиционната носия на Каринтия, каквато Хайдер обичаше да носи.

Извънредни автобуси и влакове бяха пуснати, за да се осигури превоз на желаещите да присъстват на церемонията. Зоната на шествието се охраняваше от петстотин полицаи и тъй като не всички можеха да се включат, събитието можеше да се проследи на огромни екрани, поставени на няколко места из града.

Погребалния кортеж спря на централния площад в Клагенфурт за официалната церемония. Да почетат паметта на Хайдер бяха дошли австрийският президент Хайнц Фишер, канцлерът социалдемократ Алфред Гузенбауер, водачът на социалдемократическата партия Вернер Файман и лидерите на другите партии с изключение на зелените.

Хайдер не оставяше никого безразличен, независимо дали в положителен или отрицателен смисъл. Бе изключителен човек, способен да предизвика както ентусиазъм, така и отрицание, отбеляза Гузенбауер.

Сред чуждестранните гости бе един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, сприятелил се с Хайдер по време на следването си във Виена.

В края на церемонията прозвуча националният химн и процесията се отправи към катедралата на Клагенфурт, където щеше да прозвучи реквием в памет на Хайдер. Същинското погребение ще се състои по-късно в семеен кръг в параклис в частната собственост на Йорг Хайдер в Берентал.

Около 12 000 души мълчаливо чакаха с часове на опашка вчера, за да отдадат почит пред ковчега на 58-годишният Хайдер, който загина на 11 октомври при катастрофа, след като шофирал в нетрезво състояние.