Хилари начело сред евентуалните кандидати за президент на САЩ
Хилари начело сред евентуалните кандидати за президент на САЩ / netinfo
В момента сред шестимата вероятни кандидати за президент на САЩ на изборите през 2008 г. на първо място е съпругата на бившия президент Бил Клинтън – сенатор Хилари Клинтън. Това показват данните от телефонно проучване, проведено по поръчка на телевизия CNN.

Анкетираните са били помолени да се определят по отношение на трима вероятни кандидати от Демократическата партия и трима – от Републиканската.

В резултат по положително отношение на анкетираните американци към шестимата евентуални кандидати на първо място сред демократите е посочена Хилари Клинтън – нея подкрепят 22 %.

На второ място е потенциалният кандидат на Републиканската партия, бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани /19 %/, на трето място е евентуалният кандидат на демократите, бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор /17 %/.

В същото време в момента за Хилари Клинтън не биха гласували 47 % от анкетираните, както и за бившия кандидат-президент от Демократическата партия сенатора Джон Кери, а 48 % не биха подкрепили Ал Гор, който по-рано нееднократно отрече, че има намерение да се кандидатира за президент през 2008 г., предаде Интерфакс.

Що се отнася до потенциалните кандидати на Републиканската партия, срещу Рудолф Джулиани биха гласували 30 % от американците, срещу сенатора Джон Маккейн – 34 %, а срещу губернатора на щата Флорида Джеб Буш /брат на настоящия президент Джордж Буш/ - 63 %. Впрочем самият Джеб Буш заявява, че не е заинтересован да участва в предстоящата президентска надпревара.