Хеликоптер с дипломати на борда  се разби в училище в Пакистан
Хеликоптер с дипломати на борда се разби в училище в Пакистан / БГНЕС, архив

Шестима души - двамата пилоти и четирима чужденци, сред които посланиците на Норвегия и Филипинитезагинаха при катастрофа с пакистански военен хеликоптер Ми-17 в Североизточен Пакистан, съобщиха пакистански медии и военни източници, цитирани от световните агенции.

Сред ранените са посланиците на Полша и Холандия. Румънският посланик в Исламабад също е бил на борда на хеликоптера, но е извън всякаква опасност, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на румънското министерство на външните работи.

Пакистанските власти са уведомили норвежките, че посланик Лейф Холгер Ларсен е сред жертвите на катастрофата, съобщи норвежкият министър на външните работи Бьорге Бренде, цитиран от Асошиейтед прес. Бренде определи покойния Ларсен като "един от нашите най-добри и опитни дипломати".

Полският външен министър Гжегож Схетина потвърди, че посланикът в Пакистан Анджей Ананич е бил ранен при катастрофата, предаде ТАСС. Нараняванията на Ананич не са тежки и животът му е извън опасност. Той ще бъде транспортиран с хеликоптер в болница в Исламабад.

Талибаните обявиха, че те са свалили хеликоптера с чуждестранни дипломати и че тяхна мишена е бил премиерът Наваз Шариф, предаде Франс прес. Ислямисткото движение обяви в комюнике, че е поразило вертолета с ракета въздух-земя.

Според пакистански военни източници катастрофата се дължи на техническа повреда. Районът на разбиването на хеликоптера до голяма степен е под контрола на пакистанската армия и не е известно талибаните да имат присъствие там. Ислямисткото движение по принцип поема отговорност при подобни случаи.

Пакистанският премиер наистина има предвидено посещение в северозападната част на страната днес, но не е бил очакван в района на падането на хеликоптера.

Делегацията от дипломати и журналисти пътувала с три хеликоптера за Гилгит-Балтистан, съобщи Франс прес, като цитира източник от пътуващите на борда на един от другите два хеликоптера.

Според очевидците училището се запалило след катастрофата в долината Налтар, но в него нямало ученици по това време.

Източник: БТА