Хаити се нуждае от 350 млн. долара спешна помощ
Хаити се нуждае от 350 млн. долара спешна помощ / снимка: Reuters

Премиерът на Хаити, който беше на посещение в Бразилия, заяви, че страната се нуждае от 350 милиона долара спешна помощ, за да започне възстановяването си след разрушителното земетресение през януари, съобщава АФП.

Премиерът на страната Жан Макс Белерив заяви, че страната му ще има нужда от 11,5 милиарда долара за реконструкцията след унищожителното земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер, което на 12 януари отне живота на над 220 000 души и остави 1,3 милиона бездомни, припомня БГНЕС.

"Имаме нужда от 350 милиона долара за децата, за да се върнат на училище, да предоставим питейна вода на населението и да гарантираме сигурността в страната", заяви той. "Говорим за пари, с които не разполагаме", допълни той. "В момента сме в състояние на голяма зависимост и признаваме това", каза още Белерив.

Правителствени представители и международни организации ще се съберат в Ню Йорк в края на март на конференция за набирането на средства за възстановяване на разрушената от бедствието карибска страна.