Групата към Съвета на ЕС за Шенген е одобрила докладите за напредъка ни
Групата към Съвета на ЕС за Шенген е одобрила докладите за напредъка ни / снимка: DarikNews.bg

Работната група към Съвета на ЕС, която оценява напредъка на България за присъединяване към Шенген, е одобрила два доклада за нашата страна, свързани с Шенгенската информационна система /ШИС/ и за състоянието на границата с Турция. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел посланик Бойко Коцев, предаде БТА.

Той уточни, че по работата със системата ШИС докладът е приет без забележки, като е отчетено, че са изпълнени необходимите критерии за членство. Одобрен е и допълнителният доклад за състоянието на българо-турската граница, като остават за покриване изисквания по техническата готовност.

На всички поставени въпроси по изпълнението на изискванията българската страна е дала изчерпателен отговор, посочи посланикът. Групата е взела решение през втората половина на март да има нова проверка на готовността на България. Очакванията са тя да бъде последна.

На проведеното заседание работната група е посочила, че са необходими допълнителни действия за изпълнение на критериите за членство, препоръчани от Съвета. Процедурата предвижда след като работната група одобри изпълнението на всички критерии, Съветът да приеме решение по въпроса за присъединяването към Шенген.