Грешка довела до смъртта на деца в Сирия, инжектирали им друг препарат вместо ваксина
Грешка довела до смъртта на деца в Сирия, инжектирали им друг препарат вместо ваксина / снимка: БГНЕС

Няколкото смъртни случая в Сирия на деца, ваксинирани срещу морбили, се дължат на "грешка", допусната от партньорска неправителствена организация, съобщи снощи говорител на генералния секретар на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителят Стефан Дюжарис не посочи коя е партньорската организация и подчерта, че инцидентът няма нищо общо с хуманитарната помощ, която постъпва в Сирия по канали на ООН. По думите му вместо с ваксина срещу дребна шарка децата били инжектирани с мускулен релаксант за анестезия. Миналия месец от Световната здравна организация съобщиха, че препаратът бил държан в същите хладилници като ваксината и че предназначението му било да разрежда ваксината.

В средата на миналия месец лекар, наблюдаващ ваксинирането в контролираните от бунтовници територии в Сирия, съобщи, че 15 деца, включетелно бебета, са починали след приемане на ваксината. Лекарят Абдула Аджадж разказа, че децата имали признаци на "остър алергичен шок", а голяма част от тях се задушили, след като телата им се подули.

Сирийският посланик в ООН поиска разследване за установяване на виновните за това "престъпление срещу човечеството". Дюжарис заяви, че "случилото се с ваксините е истинска трагедия", но става дума за "голяма човешка грешка".

Източник: БТА