Главният редактор на “News of the World” подаде оставка
Главният редактор на “News of the World” подаде оставка / netinfo

Главният редактор на най-продавания британски вестник “News of the World” Анди Коулсън подаде оставка.

Съобщението е на телевизия “Скай Нюз”. Оставката на Коулсън стана факт след произнасянето на присъдата срещу редактора на отдела за кралски новини във вестника Клайв Гудман. Той бе осъден на 4 месеца затвор за подслушването на телефонни разговори на принц Чарлз и семейството му. Коулсън поднесе своите “най-дълбоки извинения” на британското кралско семейство.

49-годишният Гудман и сътрудникът му, 36-годишният Глен Мълкиър, се признаха за виновни в подслушването телефонните съобщения на помощниците на принц Чарлз в продължение на девет месеца – от ноември 2005 г. до август 2006 г. Те са успели да получат достъп до мобилните телефони на тримата най-близки съветници и помощници на принца и прослушали над 600 съобщения от гласовата им поща.

Присъдата изненада повечето журналисти и наблюдатели, които очакваха по-меко наказание. Съдията нарече случилото се “грубо, непростимо и незаконно нахлуване в личния живота, което няма нищо общо със свободата на пресата”. “News of the World” е неделното издание на известния британски таблоид “The Sun”. Двата вестника са част от холдинга “News Corporation”, който е притежание на известния медиен магнат Рупърт Мърдок. “News of the World” е най-масовият британски вестник. През декември 2006 г. той излизаше в тираж 3,4 млн. броя. Читателската му аудитория е около 9 млн. души.