Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс
Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс / БГНЕС
Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви на пресконференция снощи, че няма да участва в сегашни или бъдещи разследвания за предполагаема руска намеса в американските президентски избори през 2016 г., защото е свързан с предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, предадоха Ройтерс и ДПА.

Сешънс, който е служил като сенатор преди да заеме министерския пост, заяви, че не е направил нищо нередно, като не е съобщил пред Сената, че се е срещал с руския посланик във Вашингтон. Тези срещи са били в качеството му на сенатор, а не на представител на кампанията на Тръмп, подчерта министърът. Той определи отговора си пред Сената, в който е разделил ролите си на сенатор и член на предизборния щаб на президента на САЩ, като "честен и точен".

И главният прокурор на САЩ си говорил тайно с руснаци

Министърът на правосъдието добави, че в продължение на няколко седмици се е консултирал с представители на министерството, обмисляйки дали да се откаже от участие в разследванията, отбелязва ДПА. Няколко републикански конгресмени призоваха Сешънс да се откаже от участие в разследванията, а представители на Демократическата партия поискаха оставката му, припомня Ройтерс.
 

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс
БГНЕС

Министър Сешънс подчерта, че решението му да се откаже от участие в разследвания по каквито и да било въпроси, свързани с кандидат-президентски кампании, не трябва да се тълкува като потвърждение, че подобни разследвания се водят, или какъв е обхватът им, отбелязва ДПА.

ФБР отхвърлило искане на Белия дом да отрече връзки на Тръмп с руското разузнаване

Сешънс заяви пред Сената на САЩ, че не се е срещал с руски представители. По-късно беше съобщено, че той е осъществявал такива контакти. В. "Ю Ес Ей тудей" съобщи, че най-малко още двама съветници в предизборния щаб на Доналд Тръмп са се срещали с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Джефри Гордън, съветник на предизборния щаб на Тръмп по националната сигурност и Картър Пейдж, работил в американската инвестиционна банка "Мерил линч" в Москва, са се срещнали с Кисляк на открита конференция, състояла се Охайо по същото време, когато в град Кливланд се провеждаше конгресът на Републиканската партия. Те не са обсъждали важни политически въпроси, подчертава пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс
БГНЕС

БТА