Германският президент отрече обвиненията, че е укрил личен заем
Германският президент отрече обвиненията, че е укрил личен заем / Reuters, архив

Германският президент Кристиан Вулф отрече обвиненията, че е укрил заем, който получил от съпругата на бизнесмен, докато бил провинциален министър-председател, предаде ДПА.

Опозиционни политици обвиниха държавния глава, който има преди всичко церемониални функции, че е скрил цялата истина.

Вулф, който бе премиер на Долна Саксония, отрече миналата година всякакви бизнес отношения с дългогодишния си приятел и бизнесмен Егон Гееркенс.

Но както президентската канцелария потвърди, Вулф заел през 2008 г. от съпругата на Гееркенс 500 000 евро (665 000 долара) с 4 процентова лихва, за да си купи къща.

Германският президент не споменал за заема пред правителството на Долна Саксония, защото никога не бил попитан, уточни канцеларията. Очаква се Вулф да се върне в Германия късно днес след посещение в Кувейт, съобщава БТА.

Той напусна премиерския пост в Долна Саксония след като стана президент през юни миналата година.

Опозиционната партия Съюз 90/Зелени попита Вулф в началото на 2010 г. дали е имал бизнес отношения с Егон Гееркенс или компания, в която Гееркенс е инвестирал, което той писмено отрече.

Съпругата на Гееркенс Едит е дала назаем на Вулф собствени пари, които Вулф й връщал месечно на вноски, заяви негов говорител. През 2010 г. вноските били заменени от банков заем. Медийни коментатори отбелязаха, че всеки политик, който приема услуги от богати семейства, рискува да бъде обвинен в конфликт на интереси.