Президентът на Германия Йоахим Гаук обяви, че е решил да не се кандидатира за втори 5-годишен мандат, предадоха ДПА, Ройтерс и ТАСС. Той ще изпълнява задълженията си на държавен глава до изтичане на пълномощията му на 17 март 2017 г.

76-годишният Гаук е президент на ФРГ от 2012 г. В реч миналата година той пръв от държавниците окачестви като "геноцид" масовото избиване на арменци в Османска Турция преди един век и това бе сериозна промяна в позицията на Германия, която преди това избягваше този термин. Неговите думи намериха отражение в резолюцията по този въпрос, приета от Бундестага миналата седмица.

Йоахим Гаук е сред най-популярните фигури в германската политика

Като жест на помирение през 2013 г. Гаук се срещна с френския президент Франсоа Оланд в селището Орадур, станало арена на най-голямото клане на цивилни в окупираната от нацистите Франция. Там Гаук каза, че споделя болката на хората във Франция "от факта, че убийците останаха ненаказани от правосъдието". Това бе първата визита на действащ германски лидер в почерненото селище.

Напоследък Гаук, който е роден в Източна Германия и не е свързан с някоя политическа партия, се изказа срещу надигането на антиислямски популистки групи и тяхната антиимигрантска позиция. Той подчерта,че Германия трябва да помни своята история за бягство от войни и преследвания. Решението му да не иска втори мандат може да създаде сериозни търкания между партиите в управляващата коалиция начело с канцлера Ангела Меркел за търсенето на негов наследник, посочва Ройтерс.

Макар че президентският пост в Германия е в голяма степен чисто церемониален, избирането на предишните двама държавни глави създаде доста проблеми на Меркел. Нейното правителство може отново да се окаже разделено по въпроса в навечерието на следващите парламентарни избори.

Германският президент Йоахим Гаук посети бежански център в Берлин

Според ТАСС сред потенциалните кандидати за държавен глава на Германия са финансовият министър Волфганг Шойбле, външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Бундестага Норберт Ламерт.

Изборът трябва да се състои през февруари догодина - доста неудобно време за Меркел, която трябва да се яви на парламентарни избори по-късно същата година при силно намаляла популярност на управляващата коалиция.

Президентът се избира от Федералното събрание - специален орган, свикван специално за тази цел веднъж на пет години. Той се състои от 1240 делегати. Половината от тях са депутати от Бундестага, а останалите - представители на парламентите на федералните провинции. Те избират държавен глава от списък от кандидати, посочени от политическите партии.

Източник: БТА