Германия е предала на САЩ сведения за 299 потенциални терористи
Германия е предала на САЩ сведения за 299 потенциални терористи / ThinkStock/Getty Images

Германските правоохранителни органи са предали на Федерално бюро за разследване на САЩ данни за 299 потенциални терористи, намиращи се в Германия. Това съобщи днес германският вестник "Райнише пост", като се позова на данни от долната камара на германския парламент, Бундестага.

Изданието пише, че германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер през май е подписал във Вашингтон споразумение, предвиждащо по-интензивен обмен на информация за терористи.

Скоро след това германските правоохранителни органи са изпратили на американските си колеги списък с паспортните данни на почти 300 души. От тях 159 са с германско гражданство, а 140 - с чуждо.

"Райнише пост", цитиран от ТАСС, уточнява, че в списъка има две категории граждани. Първите са вероятен източник на опасност, а вторите са "лица, които привличат внимание", и то трябва да им се обърне.

В списъка няма хора, които да са се заклели във вярност на "Ислямска държава". "Става дума за граждани, които са били регистрирани от съображения за сигурност", уточнява вестникът.

Източник: БТА