Германия дава 60 млн. евро за реконструкция на музея „Аушвиц-Биркенау”
Германия дава 60 млн. евро за реконструкция на музея „Аушвиц-Биркенау” / снимки: Reuters

Управата на Държавния музей „Аушвиц-Биркенау”, създаден в бившия нацистки концентрационен лагер в Полша, съобщи, че започва голям проект за консервация и реконструкция, за да бъде запазен за идните поколения автентичният облик на концлагера, предаде полската агенция ПАП.

Директорът на държавния музей „Аушвиц-Биркенау” Пьотър Цивински каза, че обновяването ще е възможно благодарение на средствата, събрани в специалния фонд на музея, които са били дарени от 18 страни и три града. Целта е да бъдат събрани 120  млн. евро. Досега са обещани 97 милиона, т.е. около 80% от необходимата сума. Германското правителство е заявило, че ще даде 60 млн. евро. Първите ремонтни работи ще започнат със сумите, получени като лихви от вече събраните пари.

Консерваторите от музея са пресметнали, че за най-необходимите дейности годишно ще са необходими от 3,6 до 5,5 млн. евро. Първо ще се започне с възстановяването на 45 от зиданите лагерните бараки в женската част на лагера, които са в най-лошо състояние. След това ще се продължи с дървените бараки. Музеят ще продължава да работи.

Германия дава 60 млн евро за реконструкция на музея АушвицБиркенау
netinfo


Първата част на лагера Аушвиц, известен и с полското си име Освиенцим, е създадена през 1940 г. в южната част на Полша, окупирана от нацистка Германия. Два години по-късно е построена и втората част. Аушвиц става място за масово избиване на евреи. В лагера са убити най-малко 1,1 милиона души - главно евреи, но също така поляци, роми, съветски военнопленници и хора от други националности, припомня БТА.

Музеят на територията на бившия концлагер е създаден през 1947 г. Миналата година е бил посетен от над един милион души. Разположен е на 200 хектара, има 150 постройки в нормално състояние и 300, които са в развалини, уточнява АФП.