/ iStock/Getty Images
След ожесточен дебат Бундесратът (втората камара на германския парламент) одобри промените в Закона за защита от инфекции, съобщи „Тагесшау”. Промените ще влязат в сила в максимално кратки срокове.

Няколко часа по-рано Бундестагът прие предложените промени с огромно мнозинство.

Законът въвежда задължителна ваксинация за определени категории граждани. От средата на март 2022 г. служители в лечебни заведения или места за грижи, особено изложени на риск от COVID-19, ще подлежат на задължителна ваксинация. Изискването ще важи за домове за стари хора и болници, заведения, в които се полагат грижи за хора с увреждания, дневни клиники, медицински практики, служби за спешна помощ и социално-образователни центрове.

С новия закон федералните провинции могат да разпореждат затварянето на клубове и дискотеки, както и на ресторанти. За да се ускорят бустерните ваксинации, на зъболекари, ветеринарни лекари и фармацевти също трябва да бъде разрешено временно да поставят ваксини срещу коронавирус.

Федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах обяви борбата срещу пандемията от коронавирус за първостепенна цел на новото германско правителство. „Основният приоритет за нас е защитата на населението по време на здравната криза“, каза той по повод измененията на Закона за защита от инфекции. „Ще направим всичко възможно, за да сложим бързо край на тази криза. С поправките на Закона за защита от инфекции ще бъде създаден инструмент за прекъсване на Делта вълната на пандемията и да предотвратим максимално вълната на Омикрон”, каза Лаутербах.

Новият закон е и средство за сигурно посрещане на Коледа. „Трябва да гарантираме, че поне Коледа и пътуванията до близките ни могат не само да се осъществят, но и да бъдат безопасни“, каза той в първата си реч като здравен министър. Това е напълно възможно, ако се спазват стриктно предпазните мерки.

Лаутербах призова опозицията към сътрудничество, тъй като пандемията е „предизвикателство за всички нас” и подчерта, че „нямаме време за губене”.

Най-остра беше критиката на Алтернатива за Германия (АГ). Лидерът на партията Тино Хрупала подчерта, че „доверието на гражданите в политиката е силно разклатено“.

„Това, което преживяваме тук, в Германия от две години, са непрекъснато променящи се изявления на водещи политици. И твърдението, че няма да има задължителна ваксина, е обърнато наопаки от „светофарната” коалиция. Това е нарушение на обещанията”, подчерта политикът, който определи речта на Лаутербах като "демагогия". „Като федерално правителство трябва да държите обществото заедно, а не да го разделяте“, каза Хрупала.
БГНЕС