танкове Леопард 2
танкове Леопард 2 / БГНЕС
Германия предостави нова военна помощ на Украйна, включваща специализирани военни машини и танкове, а също и боеприпаси, дронове и радари за наблюдение, предаде Укринформ, като се позова на списък, качен на интернет страницата на правителството в Берлин.

Украйна в частност получава десет танка "Леопард 1А5" (в добавка към доставените 20 досега); 14 верижни всъдехода "Бандвагн" (BV206) (при 46 доставени преди това); танк за разминиране ВИЗЕНТ 1 (след десет доставени преди това); и пет верижни всъдехода линейки "Вартхог".

Поредният транш помощ от Германия включва още автомобили за гранична охрана, верижни влекачи, камиони и друга техника.

Украйна получава и над 1000 155-милиметрови снаряда; 1,5 милиона патрона за лекострелково оръжие, десет разузнаваелни дрона ВЕКТОР, 14 радара за наземно наблюдение ГО12 и 10 000 предпазни очила (от запасите на Бундесвера и от промишлените запаси на оръжейни предприятия).

Всичко това е напомняне, че Германия е на второ място по предоставена военна помощ на Украйна, отбелязва Укринформ.

Борел: Доставката на 1 млн. снаряда за Украйна остава политическа цел

Германското правителство възнамерява да удвои бюджета си за догодина за военно подпомагане на Украйна, предаде ДПА.

Заделените по това перо средства ще възлизат на 8 милиарда евро вместо първоначално предвидените 4 млрд. евро, става ясно от предложение, внесено снощи от финансовото министерство в парламентарната бюджетна комисия.

Министърът на отбраната Борис Писториус потвърди това при участието си в днешното заседание в Брюксел с колегите си от ЕС, но направи уговорката, че последната дума по въпроса е на Бундестага.

Очаква се процедурата по одобрение на проектобюджета за догодина да приключи в началото на следващия месец.
Владимир Сахатчиев/БТА