Гагаузите в Молдова признаха Абхазия и Южна Осетия
Гагаузите в Молдова признаха Абхазия и Южна Осетия / снимка: БГНЕС

Парламентът на гагаузката автономия в Молдова призна Южна Осетия и Албхазия за независими републики и призова парламентът на Молдова да последва примера му, съобщи Франс прес.

"С голямо разбиране се отнасяме към стремежите на малките народи от Кавказ и сме уверени, че молдовският народ със същото уважение и разбиране разглежда тяхното право на свое самоопределение", се казва в обръщението, прието вчера в парламента.

Депутатите одобриха решението на Москва да признае Южна Осетия и Абхазия за суверенни и независми държави.

"Народното събрание на Гагаузия /Гагауз Ери/ от името на гагаузския народ заявява своята безусловна подкрепа и солидарност с народите на Южна Осетия и Абхазия в тяхната справедлива борба за независимост и самоопределение", продължава обръщението, цитирано от руската агенция Интерфакс и БТА.

Изразява се и надежда, че ръководството на Молдова, "проявявайки мъдрост при решаването на проблемите на гагаузите, с разбиране ще се отнесе към аналогичния проблем на осетинците и абхазците, и ще признае решението на ръководството на приятелска Русия за сраведливо и правилно, като приеме аналогично решение".

Декларацията, предложена от партия, близка до гагаузкия президент Михаил Формузал, бе подкрепена от 18 депутати от общо 35. Комунистическата партия, управляваща в Молдова, гласува против, предаде Франс прес.

Гагаузите, тюркоезични християни, избягали заради преследвания от Османската империя през 18 и 19 век, през 1990 г. самопровъзгласиха своя република в Молдова на територия от 1800 кв. км с население 170 000 души. Регионът, представляващ 5,4 процента от територията на румънскоезична Молдова, се отказа през 1994 г. от сепаратистките стремежи в замяна на статут на автономия, която му позволява да обяви независимост, ако Молдова реши да се обедини с Румъния, припомня Франс прес.