Френското правителство подаде оставка
Френското правителство подаде оставка / БГНЕС

Президентът на Франция Франсоа Оланд възложи на премиера Манюел Валс да състави ново правителство, което ще бъде представено във вторник, съобщи президентската администрация, цитирана от Франс прес.

Държавният глава е възложил на Валс да формира екип според насоките, определени за страната от самия президент, се посочва в съобщението на Елисейския дворец.

По-рано днес премиерът Валс връчи на Оланд оставката на кабинета на фона на правителствена криза, възникнала заради икономическата политика.

Френският министър на икономиката Арно Монтбур бе остро критикуван вчера от обкръжението на Валс, който смята за неприемлива острата му критика срещу икономическата политика на кабинета. "Според нас е била прекрачена една жълта линия, защото един министър на икономиката не може да се произнася в подобни условия за икономическия курс на правителството и за наш европейски партньор като Германия", заяви вчера за АФП източник, близък до Валс.

"Премиерът твърдо е решил да действа", добави източникът, пораждайки съмнения, че Монтбур ще запази своя пост. Днес икономическият министър потвърди лошото си мнение за икономическата политика на Франсоа Оланд и Манюел Валс - социалисти като него самия, но заяви, че с това "не нарушава сплотеността на кабинета".

"Германия се хвана в капана на ограничителната политика, наложена от нея на цяла Европа", заяви Монтбур в интервю за съботния брой на френския вестник "Монд". "Имам предвид германската десница, подкрепяща Ангела Меркел. Франция не е длъжна да следва идеологическите аксиоми на германската десница".

"Не бива повече да позволяваме това", отсече министърът, известен с острите си изявления, неведнъж предизвиквали полемики в изпълнителната власт.

Източник: БТА