Френският министър на финансите се заиграл с бельото на журналистка
Френският министър на финансите се заиграл с бельото на журналистка / БГНЕС

Френският министър на финансите Мишел Сапен призна, че се е държал неуместно с журналистка, след като на два пъти отричаше отправените към него обвинения, предаде Франс прес.

Сапен беше обвинен от двама журналисти - Стефани Марто и Азиз Земури, че по време на Световния икономически форум в Давос през януари миналата година се заиграл с ластика на прашките на журналистка, които се подавали изпод панталона й с ниска талия.

На два пъти френският финансов министър отрече тези твърдения на журналистите, направени в книгата "Зад кулисите на Елисейския дворец". Вчера вечерта обаче Сапен разпространи изявление, с което да внесе яснота в случилото се.

Кандидат за кмет на Ню Йорк замесен в секс скандал

"По време на командировка през януари 2015 г. в Давос, насред 20 души направих коментар към една от журналистките за външния й вид. Докато й говорех, поставих ръка на гърба й. В поведението ми нямаше никакво агресивно или сексистко намерение, но самият факт, че шокирах въпросната особа, показва, че думите ми и жестът ми не са били уместни и аз съжалих за това и съжалявам и днес", се казва в изявлението на Сапен.

"Няколко минути след случилото, журналистката поиска да се видим насаме, за да ми каже колко е възмутена. Извиних й се най-искрено", се допълва в текста.

Разказът на двамата журналисти обаче е друг. Сапен видял една от журналистките да се навежда, за да вдигне изпусната си химикалка. Докато била наведена, изпод панталона й с ниска талия, се показали прашките й. "Я каква гледка?", казал Сапен и после дръпнал ластика прашките й, след което го пуснал рязко.

Секс, лъжи и имейли

Четири журналистки също разказват за този инцидент в статия, публикувана през май 2015 г. Те твърдят, че Сапен е плъзнал ръката си по долната част на гърба на журналистката.

Опитът на Сапен да внесе яснота по случилото се идва в момент, в който Франция е разтърсена от обвинения за сексуален тормоз, отправени срещу бившия заместник-председател на долната камара френския парламент Дени Бопен. Осем жени, сред които четири депутатки, са отправили обвинения срещу него. Бившият председател на Националното събрание, който е от Зелените, отрича тези обвинения.

Бопен и Сапен не са единствените френски политици, срещу които се отправят обвинения в посегателство и непристойно поведение. Тези дни медии припомниха, че министърът на регионалното развитие Жан-Мишел Байле е бил обвинен през 2002 г. от своя сътрудничка, че неколкократно я е удрял. Двамата обаче постигнали извънсъдебно споразумение и жената оттеглила жалбата си срещу него.

Източник: БТА