Франсоа Оланд печели в отвъдморските територии
Франсоа Оланд печели в отвъдморските територии / Reuters
Франсоа Оланд печели в отвъдморските територии
52640
Франсоа Оланд печели в отвъдморските територии
  • Франсоа Оланд печели в отвъдморските територии

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Оланд печели почти 34 процента от гласовете, дадени в отвъдморските територии на днешните избори за държавен глава. В Гваделупа той получава близо 57 процента. На територията на Франция гласуването продължава до 19 часа българско време, с изключение на големите градове, където изборният ден трябва да приключи в 21 часа.

Избирателната активност на президентските избори достигна 70,6 на сто в 16 ч. местно време по данни на вътрешното министерство. Този процент е малко по-нисък от първия тур на предишните президентски избори през 2007 г., когато бе 73,9 на сто в същия час.

Предполага се, че избирателната активност ще бъде около 75%. Смята се, че колкото по-висока е тя, толкова повече това ще бъде в полза на опозицията.

Според социолозите на втори тур ще се явят Саркози и Оланд, а той ще бъде спечелен от Оланд. Френските социолози могат да правят екзитполове в момента на гласуване, но не могат да обявяват резултатите преди края на изборния ден.

Белгийски и швейцарски медии обявиха, че ще се опитат да направят това още около 19.00 часа българско време.

Половината от френските гласоподаватели през последните шест месеца са сменили изборните си нагласи. В чия полза, ще стане ясно по-късно тази вечер.