Франсоа Оланд намекна за втори мандат
Франсоа Оланд намекна за втори мандат / Guliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд направи ясен намек, че ще се кандидатира за втори мандат догодина, предаде Ройтерс. Няма да позволя имиджът на Франция да се влоши през следващите месеци или години, подчерта той в едночасова реч, посветена на демокрацията и тероризма.

Социалистът Оланд разкритикува остро своите политическите съперници от десницата, подчертавайки, че техните твърдолинейни реакции след вълната от джихадистки атаки в страната са демонстрирали тяхното желание да унищожат френския социален модел.

Президентските избори във Франция догодина са насрочени за април, с евентуален балотаж през май. Очаква се лидерката на крайната десница Марин льо Пен да се представи силно. Политическите планове на Оланд са неясни, в момент, когато рейтингът му е на много ниско равнище.

Във Франция не искат Оланд да се кандидатира за втори мандат

Светската държава и ислямът са съвместими във Франция при спазване на закона, подчерта президентът, цитиран от Франс прес.

Оланд се обяви категорично срещу каквито и да било закони, подчинени на обстоятелствата. В тази връзка той намекна, че ще се противопостави на приемането на национална забрана на буркинито, за каквато се обявяват някои представители на консервативната опозиция като бившия президент Никола Саркози, отбелязва Асошиейтед прес.

Искат ли фанцузите втори мандат за Оланд - отговорът от преди година

Френските правоохранителни органи редовно предотвратяват терористични актове в страната, без да го разгласяват, обяви Оланд, цитиран от ТАСС. Той обърна внимание, че няколко опита за атентати са били предотвратени само през последните дни.

В събота в центъра на френската столица Париж бе открита кола с газови бутилки, изоставена от двойка съпрузи, последователи на радикалния ислям.

Източник: БТА