Французите не искали втори мандат на Франсоа Оланд
Французите не искали втори мандат на Франсоа Оланд / снимка: БГНЕС, архив

Мнозинството от французите не искат втори мандат на президента Франсоа Оланд, сочат резултатите от проучване, публикувано днес, предаде Ройтерс.

Мандатът на Оланд изтича през 2017 г., но популярността му е рекордно ниска.

Проучването на института за изследване на общественото мнение ИФОП, публикувано в седмичника "Журнал дьо диманш" показва, че 85 процента от запитаните не искат президентът да се кандидатира за втори мандат в Елисейския дворец. 50 процента от гражданите смятат, че той не е изпълнил обещанията си.

Това е поредният удар върху рейтинга на френския президент през тази седмица, отбелязва Франс прес. Преди броени дни бившата му партньорка Валери Трирвильор публикува книга, в която описа социалиста Оланд като високомерен към бедните.

В петък проучване на "Ти Ен Ес Софр" показа, че рейтингът на президента през август е бил едва 13 процента, което го прави най-неодобрявания френски държавен глава от Втората световна война. В петък вестник "Фигаро" публикува проучване на ИФОП, от което става ясно, че ако се кандидатира за втори мандат, Франсоа Оланд ще загуби от кандидатката на националистите от "Национален фронт" Марин льо Пен.

Оланд направи промени в правителството си два пъти от май насам, за да уталожи общественото недоволство от икономическата си политика, която не успява да съживи икономиката на Франция.

На срещата на НАТО в Уелс в четвъртък и петък той заяви, че възнамерява да довърши президентския си мандат, независимо от ниския си рейтинг.

Източник: БТА