Французин ще обяви името на новия папа
Французин ще обяви името на новия папа / Reuters

Честта да обяви следващия лидер на 1,2 милиарда католици ще се падне на френския кардинал Жан-Луи Торан, който ще съобщи резултата от конклава от базиликата Свети Петър.

Бившият ватикански дипломат, който е почитател на Бах, ще говори на латински от лоджия над площад Свети Петър, след като конклавът на кардиналите обяви, че новият папа е бил избран чрез пускането на бял дим от комина на Сикстинската капела.

"Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam! (Съобщавам ви голяма радост. Имаме папа!"), ще каже Торан и след това ще обяви името на избрания кардинал и папската титла, на която се е спрял. 70-годишният духовник от Бордо има официалната титла "кардинал протодякон", което означава, че той е най-високопоставеният кардинал в ордена на дяконите.

Колегията на кардиналите е разделена на три ордена - епископи, свещеници и дякони. Торан беше водещият представител на Ватикана в интеррелигиозния диалог. Преди това той служи в дипломатическата служба на Ватикана и пътува по света с покойния папа Йоан Павел II, припомня БГНЕС.

Избирането му за папа е малко вероятно, но ако това се случи, отговорността да обяви името му пред ликуващата тълпа на площад Свети Петър и пред телевизионните камери от цял свят ще се падне на друг кардинал.