Франция обяви война на пътните инциденти с повече радари и дронове
Франция обяви война на пътните инциденти с повече радари и дронове / снимка: Guliver/Getty Images

Френското правителство обяви война на произшествията по пътищата, за да обърне негативната тенденция за увеличаване на броя на жертвите, съобщи АФП.

Министър-председателят Манюел Валс обяви редица мерки, чиято цел е до 2020 г. броят на жертвите да бъде сведен под прага от 2000 души. През 2014 г. по пътищата на Франция са загинали 3384, а за първите осем месеца тази година броят им е 2250.

500 нови радара ще бъдат поставени на пътищата през следващите три години, с което общият брой на тези устройства ще стане 4700. Мултифункционални радари ще позволяват да се засичат не само превишения на скоростта, но и неправилно пресичане на линиите от пътната маркировка, неспазване на сигурна дистанция и други.

За пръв път във Франция ще бъдат поставени 10 000 фалшиви радара, като по този начин ще бъде увеличена четирикратно площта на зоните с радари в страната. Други предвидени мерки са използването на безпилотни летателни апарати (дронове), които да следят за рисково поведение на пътя, и тестовете за наркотици с вземане на слюнка.

През 2014 г. броят на жертвите на пътни инциденти нарасна за пръв път от 12 години, като увеличението бе с 3,5%. Правителството не прие днес решение за намаляване на скоростта от 90 на 80 км/ч по цялата второкласна пътна мрежа, за което настояваха асоциации на жертви на пътни инциденти.

Източник: БТА