Финландия не е против влизането ни в Шенген, но смята, че е твърде рано
Финландия не е против влизането ни в Шенген, но смята, че е твърде рано / снимка: Reuters, архив

Финландия не е против влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, а смята, че едно решение, взето сега, би било преждевременно. Това заявява в интервю за Радио Франс Ентернасионал посланикът на Финландия в Букурещ Ула Мариана Ваисто, цитирана от агенция Медиафакс.

"Да кажем, че не се противопоставяме на влизането на Румъния в Шенген, а само, че едно решение, взето сега по това досие, е преждевременно. Не казваме, че Румъния и България не би трябвало да влизат в Шенген, а само, че ще продължи по-дълго, според нас", заявява Ула Мариана Ваисто в интервюто.

Финландия осъзнава, че Румъния и България са постигнали много успехи по отношение на техническите критерии, "които са били изпълнени на практика", е уточнила Ваисто.

"Но ние бихме искали да видим по-голям напредък в борбата с корупцията, а също и подобрения в съдебната система, в работата на съдебните институции. Едва тогава Румъния и България ще бъдат подготвени да влязат в Шенгенското пространство", казва посланичката, цитирана от БТА.

Ваисто посочва, че разбира разочарованието на румънското правителство.

"Искаме да видим, че не само са изпълнени техническите критерии, но и че няма риск служителите на границите да бъдат подкупени например и че подобни случаи ще бъдат съдебно преследвани. Значи, има още няколко неща, за които искаме да бъдем убедени, преди да вземем решение", е обяснила Ваисто.

Финландия и Холандия направиха миналата седмица невъзможно постигането на консенсус в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС за присъединяването на Румъния и България към Шенген, припомня агенция Медиафакс.

Финландският министър на вътрешните работи Пяйви Рясянен смята, че степента на готовност на Румъния и България за присъединяване към Шенген би могла да бъде оценена отново през 2012 г., се отбелязва в прессъобщение на финландското министерство на вътрешните работи, изпратено до агенция Медиафакс в четвъртък.