ФБР коригира броя на убитите при нападението в Орландо
ФБР коригира броя на убитите при нападението в Орландо / Guliver/Getty Images

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ съобщи, че броят на убитите при нападението в гей клуб в Орландо е официално коригиран на 49 души, предадоха АФП и ДПА.

Първоначално нападателят е бил сметнат към жертвите и затова в съобщенията се говореше за 50 убити.

Кой е убиецът от Орландо?

До момента са идентифицирани 48 убити, и 24 семейства на жертви са уведомени. При нападението има и 50 ранени, някои от които са в тежко състояние.

Вчера сутринта американецът от афганистански произход Омар Матин, роден през 1986 г., нахлул в силно посещаван гей клуб в Орландо, където стрелял по посетителите и взел заложници в една от тоалетните на заведението. Той ги държал в продължение на няколко часа преди намесата на полицейските специални части.

Бившата жена на убиеца от Орландо го описа като избухлив и психично болен

След като започнал нападението, той се обадил на телефона за спешни случаи 911 и обявил верността си към групировката "Ислямска държава". Терористичната организация пое отговорност за нападението, което по думите й било извършено от "войник на халифата".

Ръководителят на ФБР Джеймс Коми заяви, че извършителят на нападението в Орландо със сигурност е бил "радикализиран", поне отчасти от джихадистка пропаганда в интернет. По думите му обаче остава неясно дали 29-годишният Матин е бил част от установена терористична клетка.

Ислямска държава пое отговорност за най-смъртоносната стрелба в САЩ

Полицейският шеф на Орландо съобщи на пресконференция, че полицията е водила няколко часа преговори с нападателя, преди да вземе решение да нахлуе в тоалетната с бронирана машина, опасявайки се от още убийства, съобщи ДПА.

В един момент Матин излязъл с два пистолета в ръце и стрелял по полицаите, които отвърнали на огъня и го убили. Между 15 и 20 души се криели през това време от масовия убиец в друга тоалетна.

Полицията смята, че с реакцията си е спасила десетки хора.

Източник: БТА, БГНЕС