Европейският съд по правата на човека осъди Турция
Европейският съд по правата на човека осъди Турция / снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека осъди Турция заради присъдата, произнесена срещу лидера на кюрдските сепаратисти Абдуллах Йоджалан, предаде АФП. Йоджалан е осъден на доживотен затвор без право на замяна или условно освобождаване. Според съда тази присъда е акт на нехуманно отношение. Освен това, според съдиите държането му в изолация като единствен затворник на острова Имралъ до 2009 година също представлява лошо отношение към него.

Йоджалан е роден през 1948 година в Турция. Създава Кюрдската работническа партия (ПКК) през 70-те години на миналия век. През 1980 година се укрива в Сирия и води борба с властите в Турция за независим Кюрдистан. През 1998 година властите в Дамаск го изгонват от страната.

Йоджалан е арестуван в кенийската столица Найроби в началото на 1999 година и е върнат в Турция, където е осъден на смърт за държавна измяна и тероризъм. По-късно присъдата е променена на доживотен затвор и той е пратен на остров Имралъ в Мраморно море.

До 2009 г. Йоджалан е единственият затворник на острова край бреговете на Истанбул. След това там са прехвърлени още петима затворници. В свой неотдавнашен доклад Комитетът за предотвратяване на мъченията на Съвета на Европа счете, че това "без съмнение има положително въздействие" върху положението на кюрдския лидер.