Ево Моралес отказа информация за заговора срещу него
Ево Моралес отказа информация за заговора срещу него / снимка: БГНЕС

Боливийският президент Ево Моралес отхвърли исканията на правителствата на Ирландия, Хърватия и Унгария за повече информация относно смъртта на трима техни граждани, убити миналия четвъртък при престрелка в хотел в източния боливийски град Санта Крус, известен като бастиона на боливийската опозиция. Според властите тримата убити са участвали в заговор за убийството на Моралес.

 

Убитите са Едуардо Роса Флорес, боливийски гражданин от унгарски произход, Мадяроши Арпад, унгарец от Румъния, и Майкъл Дуайър, ирландец. Едуардо Роса Флорес през периода 1991 г.-1992 г. е участвал като наемник във военните действия на територията на Хърватия и е бил ранен при един от боевете срещу подразделенията на местните сърби край град Осиек. За заслугите си той е получил хърватско гражданство и чин майор.

 

Ево Моралес заяви, че съвсем сериозно смята, че страни, които нямат авторитет, не могат да се месят в разследването на боливийските власти по случая. Във връзка със заговора бяха арестувани още един унгарец и един боливиец от хърватски произход. Боливийският президент обаче каза, че няма възражения международна комисия да дойде в Боливия и да разследва случая, както поиска боливийската опозиция.

 

Опозиционерите обвиняват Моралес, че измисля историята за заговора, за да отклони вниманието на хората от въпросите, свързани с парламентарните избори през декември тази година. Моралес пък обвинява опозицията, че стои зад заговора за ликвидирането му.

 

Същевременно родителите на убития ирландец Майкъл Дуайър казаха, че обвиненията срещу него са абсурдни. Унгарското правителство обяви, че няма правдоподобни доказателства, които да потвърдят, че унгарци и други европейци действително са заговорничели за убийството на Моралес.