/ Thinkstock/Getty Images
Днес Европейската комисия започна нови правни действия срещу Великобритания, обвинявайки Лондон, че заплашва мира в Северна Ирландия, като се опитва да промени търговското споразумение след Брекзит.

"Правителството на Обединеното кралство внесе законопроект, с което потвърди намерението си едностранно да наруши международното право", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
"По-точно да наруши споразумение, което защитава мира и стабилността в Северна Ирландия", каза той.

"Нека няма никакво съмнение. Няма никакво правно или политическо оправдание за едностранна промяна на международно споразумение.Отварянето на вратата за едностранна промяна на международно споразумение е нарушение и на международното право. Така че нека наречем нещата с истинските им имена. Това е незаконно."

В понеделник британското правителство представи законопроект за нарушаване на търговските правила за Северна Ирландия след Брекзит, в опит да отмени подписания от него договор за оттегляне от ЕС.

Правителството на министър-председателя Борис Джонсън настоява, че не нарушава международното право, като се позовава на "необходимостта" да действа, за да възстанови институциите за споделяне на властта в Северна Ирландия.

Но Брюксел отхвърля този аргумент и Шефчович заяви, че ще бъдат предприети правни действия, като две нови дела ще се присъединят към тези, които комисията е спряла.

"Решението на правителството на Великобритания не ни остави друг избор, освен да действаме първи", каза Шефчович.

"Задълбочаваме процедурата за нарушения, която стартирахме през март 2021 г., например по отношение на движението на селскостопански храни. Ако Обединеното кралство не отговори в рамките на два месеца, можем да ги заведем пред Съда на ЕС", предупреди той.

"На второ място, започваме две нови процедури срещу нарушения от Обединеното кралство", каза той, обявявайки делата, по които британското правителство може да бъде изправено пред Съда на Европейския съюз.
"Едното за това, че не е извършило необходимите проверки на граничните контролни пунктове в Северна Ирландия, като не е осигурило подходящ персонал и инфраструктура. И едно за това, че не е предоставило на ЕС основни данни от търговската статистика, за да може ЕС да защити своя единен пазар."
БГНЕС