ЕС дава пари на Африка да прибира мигрантите
ЕС дава пари на Африка да прибира мигрантите / снимка: БГНЕС, архив

Ръководството на ЕС ще представи план, предвиждащ значителна материална помощ за редица африкански държави, за да могат правителствата на континента да приемат обратно десетките хиляди мигранти, наводнили Европа. Това пише днес британският в. "Сънди телеграф", като цитира собствени източници в Брюксел, предаде ТАСС.

По данни на журналистите, ЕС е готов да направи съществени отстъпки от финансов характер и други, само и само "да върне обратно" поне "някои от 800-те хиляди мигранти", пристигнали в общността през лятото.

До 2020 г. 1/4 от населението на Германия ще са мюсюлмани

По данни на вестника, африкански държави, включително "Етиопия, Судан, Уганда и Кения", ще получат общо 1,3 милиарда лири (2 милиарда долара). Очаква се скоро да бъде създаден "целеви фонд", средствата от който да се харчат за връщане на мигранти от Европа и осигуряване на всичко необходимо за бъдещия им живот в споменатите страни.

105-годишна афганистанка сред мигрантите, търсещи по-добър живот в Европа

Наред с това, за да убеди африканските правителства да приемат обратно десетките хиляди бежанци, Брюксел ще трябва да предложи "визови облекчения" за "най-висококвалифицираните" участници в трудовия пазар на континента. "Фактически това означава зелена светлина, за да се изселят в ЕС хиляди студенти, лекари и предприемачи от Африка", обяснява "Дейли телеграф".

В Истанбул имало повече сирийски бежанци, отколкото в цяла Европа

"ЕС се кани да спре масовата нелегална миграция от Африка, като я направи легална", коментира за изданието Найджъл Фараж, лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), която настоява

Великобритания да напусне ЕС и да затвори границите си за пришълци. "Това е просто някакво безумие", казва Фараж.

Какво е направил ЕС, за да се справи с миграционната криза

Лондон системно отказва да участва в разработената от Брюксел система на задължителни квоти за настаняване на бежанци. Великобритания обаче склони да приеме до 2020 г. 20 000 сирийци от бежанските лагери в съседни с нея държави, напомня ТАСС.

Източник: БТА