Експулсираният президент на Хондурас се връща в страната ви в четвъртък
Експулсираният президент на Хондурас се връща в страната ви в четвъртък / снимка: БГНЕС

Аржентинският президент Кристина Фернандес ще пътува заедно с експулсирания президент на Хондурас Мануел Селая при завръщането му в страната си в четвъртък, съобщи аржентинското външно министерство. Генералният секретар на Организацията на американските държави (ОАД) Хосе Мануел Инсулса и вероятно други южноамерикански лидери също планират да пътуват със Селая.

Новоназначеният външен министър на Хондурас след извършения в неделя държавен преврат Енрике Ортис  заяви, че новите управляващи уважават Селая, но въпреки това той се нуждае от разрешение, за да влезе в страната.

Междувременно външният министър на временното правителство, създадено след армейския преврат Енрике Ортес посочи, че сваления от власт президент на Хондурас Мануел Зелая ще бъде арестуван, ако се завърне в страната тази седмица.

Ортес посочи пред испаноезичната версия на телевизионния канал Си Ен Ен, че Зелая има повдигнати срещу себе си обвинения за нарушаване на конституцията и други престъпления. Срещу Зелая, който по-рано заяви, че не би се кандидатирал повторно за президент на страната си, има повдигнати 18 обвинения, сред които "национално предателство" и "злоупотреба с власт", пише БГНЕС. Те са били повдигнати в понеделник от съдия Марица Арита.

Днес сваленият от власт хондураски президент отпътува за САЩ. Говорителят на Държавния департамент Иън Кели съобщи, че Мануел Селая иска да участва в насрочената във Вашингтон извънредна среща на Общото събрание на ОАД, посветена на ситуацията в Хондурас. Селая ще говори и пред ООН в Ню Йорк.