Екобедствие грози Темза
Екобедствие грози Темза / netinfo
Река Темза е застрашена от екологична катастрофа, ако горещините се завърнат по-късно този месец. Експерти посочват, че нивото на реката вече е опасно ниско и още един сух месец може да застраши рибата и други животни.

Според Барнаби Смит от финансирания от правителството Център за екология и хидрология, месец август е решаващ. Според последните данни количеството вода в Темза е 60 процента от нормалното. Вливащите се в нея реки са още по-силно засегнати.

Промяна в баланса на водите може да доведе до значителни проблеми за околната среда. Агенцията за защита на околната среда има вече планове за разполагане на кораби, които изпомпват кислород във водата за да оцелеят рибите. Агенцията вече е използвала този метод в Уелс, където поради жегите, някои реки са почти пресъхнали и водите им се нуждаят от допълнително захранване с кислород.

Сушата затруднява и движението на лодки по Темза. В някои части на реката е толкова плитко, че туристическите корабчета не могат да минават и собствениците им бяха призовани временно да не ги използват.