EК срещу жилищни разпоредби в Белгия
EК срещу жилищни разпоредби в Белгия / netinfo

Експерти на Европейската комисия отхвърлиха разпоредби във връзка с наемане на жилища в белгийския район Фландрия като нарушаващи принципа на равенството, съобщи белгийския френскоезичен вестник "Ла Либр Белжик".

Според приети неотдавна промени в т.нар. "жилищен код" на Фландрия, бъдещите наематели на социални ( или доста по-евтини ) жилища в провинцията трябва задължително да знаят или поне да изучават фламандски език, за да бъдат пуснати в такива жилища.

Според експерти на Европейската комисия в случая става дума за нарушаване на принципа за "равноправно третиране". "Всяка дискриминация, базираща се на националност, е недопустима. В случая се касае за различно третиране при допускането в социални жилища, основаващо се върху езикови критерии. Това може да бъде във вреда на гражданите от страните в Европейския съюз", пишат експертите в специален доклад.

Европейската комисия винаги много стриктно е следяла гражданите от всички страни в Европейския съюз да бъдат третирани равноправно, коментира "Ла Либр Белжик". В случай, че поправките останат в сила, от тях най-силно биха пострадали граждани от новоприетите страни в Европейския съюз от Централна и Източна Европа, които търсят работа във Фландрия.