ЕК се интересува само от законността на записите в България
ЕК се интересува само от законността на записите в България / DarikNews.bg

Европейската комисия изчаква да получи отговор от българските власти за законността на записите от разговори на високопоставени правителствени служители преди да реши как да реагира, заяви говорителят на комисията Марк Грей. Той изтъкна, че Европейската комисия не е определила срок за получаване на отговора.

Марк Грей заяви също, че е "преждевременно" да се говори дали проблемът около разговорите ще намери място в междинния доклад на Европейската комисия за България в изпълнение на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи преди да бъде получен и анализиран отговорът. Според него дата за публикуване на доклада още не е определена, предаде БТА.

Говорителят на комисията отбеляза, че проблемът с разгласените в медиите разговори е "вътрешен" и Европейската комисия не иска нито сега, нито в бъдеще, да коментира "свързан с твърдения случай". Според него работа на българската прокуратура е да установи дали записите са направени законно, с одобрението на съдия, или не. А отговора на този въпрос комисията очаква от българското министерство на правосъдието.

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна преди седмица. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Няколко дни след това екипът на вестник „Галерия" пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместника Антоний Странджев. От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика" в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов. Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

В събота вестник „Галерия" публикува в извънреден брой и четвърта стенограма на разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков. Автентичността на разговора не е потвърдена и за него засега няма и разпространен запис.