ЕК очаква България да реформира из основи съдебната си система
ЕК очаква България да реформира из основи съдебната си система / снимка: DarikNews.bg, архив
ЕК очаква България да реформира из основи съдебната си система
49959
ЕК очаква България да реформира из основи съдебната си система
  • ЕК очаква България да реформира из основи съдебната си система

Европейската комисия препоръча на България да предприеме по-нататъшни стъпки за реформиране из основи на съдебната система чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата. В огласения от комисията междинен доклад за свършеното от страната ни през последните шест месеца се посочва като слабост липсата на подборен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция.

Очакванията за критични оценки от страна на еврокомисията в доклада се потвърдиха. При представянето на основните изводи в документа говорителят на ЕК Марк Грей посочи свършеното от страната ни след последния доклад на Брюксел през юли 2011 г. Отбелязано беше създаването на Специализираният наказателен съд с прокуратурата към него, напредък се отбелязва и в резултатите на Комисията за конфискуване на имуществото, придобито от престъпна дейност. Също така са отчетени и първите решения Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Според Европейската комисия развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи „необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките в редица области”.

В доклада се подчертава, че обсъждания в момента в Народното събрание нов закон за отнемане на незаконно придобитото имущество трябва да има възможно „най-широко приложно поле и арсенал от мерки и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по високите етажи”.

Борбата с организираната престъпност

Все още не е предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция. Все още не са налице промените, които се очакваха от прилагането на изменения Закон за съдебната власт, целящ прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми, се посочва още в документа.

В частта за борбата с организирана престъпност се посочва , че „все още е необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика под формата на техники за разследване и събирането на доказателства с повече професионализъм при полицейските акции, по-кратки срокове на разследване и чрез постановяването на окончателни присъди”.

За съдебната реформа

Според ЕК е необходимо да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и съблюдаване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система.

„От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите. Бяха изразени опасения и по отношение на процедурите за атестиране”, се посочва в доклада. Ето защо препоръката е в бъдеще при атестирането и повишаването в длъжност да се демонстрира способността на системата да отразява правилно разликите в професионалните постижения и да отчита в пълна степен спазването на етичните норми.

Освен това Комисията препоръча на България да демонстрира резултати в последващите действия от дисциплинарен или наказателен характер в случаи на корупция или професионални нарушения в съдебната система и да осигури пълен електронен достъп до постановените от съда присъди, както и да гарантира стриктно прилагане на принципа на разпределение на случаен принцип на съдебните дела.

Взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, смятат от ЕК.

Борба с корупцията

За по-ефективна борба с корупцията по високите етажи комисията препоръча на България да създаде мрежа от специализирани прокурори, както и да постигне резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси.

В документа се отбелязва, че от последния доклад на ЕК са произнесени една окончателна и две неокончателни присъди срещу трима членове на парламента в дела за корупция по високите етажи, а на втора инстанция е постановена оправдателна присъда в дело срещу бивш министър. „Бяха произнесени шест неокончателни присъди срещу действащи и бивши кметове, като четири от тях бяха условни. В редица случаи на твърдения за измами със средства на ЕС прокуратурата не предприе действия, въпреки че разследването на свързани случаи въз основа на същите факти продължава в друга държава-членка. Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност бе заменена с административни наказания”, отбелязва още комисията.

И изборите част от доклада

Прокуратурата разследва твърдения за изборни измами по време на президентските и местните избори през октомври миналата година. „От основно значение за общественото доверие в способността на властите да се борят с организираната престъпност и корупцията е предприемането на възпиращи санкции в случай на купуване на гласове, както и пълната прозрачност на финансирането на политическите партии”, посочва в междинния доклад ЕК. Говорителят на комисията Марк Грей подчерта, че това е тема, която прокуратурата трябва да разследва внимателно, защото засяга демократичните процеси в страната.

Докладът не съдържа политически оценки - такива ЕК ще даде в рамките на годишния доклад за България през юли. По отношение на членството на двете държави в Шенген комисията за пореден път подчерта, че техническите доклади не трябва да бъдат обвързвани с критериите за членство в зоната за безвизови пътувания.