ЕК излиза с устни доклади за България и Румъния
ЕК излиза с устни доклади за България и Румъния / снимка: Gulliver/Getty Images

Европейската комисия ще направи в четвъртък устни доклади за България и Румъния. Изнасянето им е включено в официалния дневен ред на заседанието на работната група в Съвета на ЕС.

Това е вторият устен доклад за нашата страна през тази година, който ЕК изнася пред Съвета на ЕС. Първият бе през февруари, когато ЕК направи обзор на множество скандални кадрови назначения на ключови постове в съдебната система и Конституционния съд. Те бяха извършени с пряката и косвената намеса на тогавашните управляващи от ГЕРБ.

Говорителят на Еврокомисията Марк Грей обяви по-рано, че няма нищо необичайно в предстоящите устни доклади за двете балкански страни. Това е преглед на напредъка. Той също така опроверга и появилите се публикации, според които устният доклад ще включва остри критики към българското правителство и ще даде оценка, че то е отслабено и не показва политическа воля да постигне напредък в правосъдието и вътрешните работи.

„Публикацията е абсолютно неточна и подвеждаща за читателите. Тя не е основана на заслужаващи доверие факти. Устното представяне, което Европейската комисия ще направи, ще бъде фактологическо и няма да съдържа политически оценки”, заяви Грей.

Очаква се следващите писмени доклади за България и Румъния да бъдат публикувани в края на настоящата година.