Един от спасените чилийски миньори в болница с пристъп на тревожност
Един от спасените чилийски миньори в болница с пристъп на тревожност / снимка: Reuters

Миньорът Едисон Пена, един от 33-та спасени от мината в Чили, беше приет в болница заради пристъп на тревожност, а най-малко петима от колегите му започнали да злоупотребяват с алкохол, съобщи медицински източник, цитиран от АФП.

Едисон Пена, който е страстен почитател на Еливс Пресли, "проявил клинични признаци на остра тревожност и ние преценихме, че е необходимо да му дадем успокоителни", съобщи лекарят Хорхе Диас от Чилийската асоциация по сигурността, цитиран от в. "Ла Терсера". Изваден жив и здрав на повърхността на 13 октомври, той беше един от миньорите с крехка психика. В писмата до семейството си Пена пишеше, че трудно понася да е затворен. Той е първият миньор, който се връща в болницата след 22-часовата спасителна операция в мината Сан Хосе на 800 км северно от Сантяго, отразена от стотици журналисти от цял свят.

33-та миньори прекараха 69 дни затворени на 700 метра дълбочина. Повечето от тях напуснаха болницата 48 часа след приемането си, с изключение на двама, които останаха малко по-дълго. Лекарите препоръчаха на всички да си почиват поне петнадесет дни, но повечето не спазиха съвета заради многобройните тържества и молби от медиите да разкажат историята си, допълва БГНЕС.

Едисон Пена, който е ерген и няма деца, проявил признаците на тревожност, когато взел думата на празник, организиран във вторник в чест на всички миньори, както и по време на телевизионно предаване, излъчвано на живо, миналия петък.

Освен това пет-шест от неговите колеги започнали за злоупотребяват с алкохола след излизането им на повърхността, допълват лекарите.