Ед Милибанд е новият лидер на лейбъристите
Ед Милибанд е новият лидер на лейбъристите / снимка: Reuters

Новият лидер на британската опозиционна Лейбъристка партия е бившият министър на енергетиката Ед Милибанд. Той бе избран на годишната конференция на лейбъристите в Манчестър, предадоха световните агенции. Той победи 45-годишния си брат Дейвид, бивш външен министър, в надпреварата за лидерския  пост. И двамата братя се отличават с висок интелект и младежки чар, но имат различни политически профили, посочва ДПА.

Новият лидер на британските лейбъристи - 40-годишният Ед Милибанд е по-нов в политиката и стои по-наляво от по-големия си брат Дейвид Милибанд. Той е млад, свеж, енергичен и идеалист, пишат агенциите.

Ед има подкрепата на профсъюзите и иска лейбъристите да се върнат към радикалните си корени и ценности. Новият лидер смята, че основната опозиционна партия трябва да преодолее разделението между привърженици на Тони Блеър и Гордън Браун и да стане партия на идеалисти, а не само на мениджъри, пише БТА. "Пътят обратно към властта не е само анализ на изборните резултати - той зависи и от фундаменталните възгледи", каза той.

Двамата братя са потомци на полски евреи, намерили убежище в Англия. Бащата Ралф Милибанд е известен интелектуалец марксист, посочва АФП. Дейвид бе приближен на Тони Блеър, а Ед се издигна в сянката на големия си съперник Гордън Браун, който го нае да му пише речите през 1994 г., а след това като съветник след победата на партията на изборите през 1997 г., отбелязва АФП. През 2008 г. той стана министър на енергетиката в кабинета на Браун.

Ед и Дейвид са на различни позиции и за войната в Ирак. Дейвид подкрепи интервенцията в Ирак през 2003 г., докато Ед я нарича трагична грешка.

Предишният лейбъристки водач, бившият премиер Гордън Браун, се оттегли от поста след поражението на партията на парламентарните избори през май, с което приключи 13-годишното й управление.