Ебола е отнела живота на над 1900 души от 3500 случаи на зараза
Ебола е отнела живота на над 1900 души от 3500 случаи на зараза / Gulliver/Getty Images

Епидемията от ебола е отнела живота на 1900 души от 3500 потвърдени случаи на зараза, съобщи Световната здравна организация, цитирана от световните агенции.

Новите данни показват, че само за една седмица броят на смъртните случаи е нараснал с близо 400.

Това означава, че броят на починалите от началото на годината досега надвишава броя на жертвите на ебола през всички предходни епидемии. Вирусът на ебола беше открит през 1976 година. На пресконференция директорката на СЗО Маргарет Чан изрази надежда, че заразата може да бъде спряна след 6 до 9 месеца благодарение на международната реакция.

Миналата седмица СЗО представи и пътна карта за борба с болестта, припомня Франс прес.

В борбата с епидемията са необходими най-малко 600 милиона долара, посочва експерти и предупреждават, че заболяването може да се разпространи отвъд петте африкански страни, в които е регистрирано - Либерия, Гвинея, Сиера Леоне, Нигерия и Сенегал, посочва Асошиейтед прес.

Същевременно Нигерия обяви седми смъртен случай от ебола в Порт Харкорт, главен град в богатия на петрол югоизточен район на страната, в който има много международни компании. В Нигерия има досега 18 констатирани случаи на зараза, от които 7 са с фатален край.

Източник: БТА