/ БТА
Двама изчезнали членове на екипажа на транспортен хеликоптер на канадските военновъздушни сили, който се разби в река близо до база западно от столицата Отава, са открити мъртви, съобщиха официални лица, предаде АФП.

Тежкотоварният CH-147F Chinook с четирима военнослужещи от 450-та тактическа вертолетна ескадрила се разби рано сутринта във вторник в река Отава близо до гарнизон Петауа, Онтарио, по време на тренировъчен полет.

Двама членове на екипажа са открити и откарани в болница. Те получиха леки наранявания и бяха освободени, а останалите бяха издирвани.

"За съжаление, мога да потвърдя, че двамата изчезнали членове на канадските въоръжени сили бяха намерени починали от търсачите вчера", заяви министърът на отбраната Анита Ананд на нова конференция.

Базата в Петауа се намира на 165 км западно от Отава.

Не са представени подробности за обстоятелствата около катастрофата, а самоличността на загиналите членове на екипажа не беше разкрита.

"Това беше нормално, редовно нощно тренировъчно мероприятие", заяви генерал-майор Силвен Менар.

Военните, с помощта на полицейски екипи за гмуркане и пожарникари, претърсиха бреговете на река Отава и водите ѝ за оцелели след катастрофата и призоваха лодкарите да не се приближават до района, за да избегнат "потенциално опасни материали от самолета", включително изтекло гориво, а град Петауа временно спря приема на питейна вода от река Отава като предпазна мярка.

Според Кралските канадски военновъздушни сили CH-147F Chinook е многоцелеви хеликоптер, използван за транспортиране на оборудване и персонал за операции в страната и чужбина.

Катастрофиралият хеликоптер е един от 15-те, които Канада закупи през 2013 г. от Boeing, с изключително големи горивни резервоари, за да могат да летят на по-дълги разстояния из обширната канадска територия.

Те са били изпращани за оказване на помощ при наводнения и горски пожари в Канада, както и в Мали в подкрепа на мисия на ООН по сигурността.
БГНЕС