Две силни земетресения разтърсиха Япония
Две силни земетресения разтърсиха Япония / снимка: Reuters, архив

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси района източно от Токио, предаде Ройтерс.

Засега няма предупреждение за цунами и данни за щети или повреди в района на атомните електроцентрали, съобщиха японската метеорологична агенция и местни медии.

Земетресението, което разлюля силно префектурите Ибараки и Чиба, източно от Токио, стана само няколко часа след земетресение с магнитуд 6,8, което разтърси северна Япония, предава БТА.

По-рано десетсантиметрова приливна вълна, предизвикана от земетресението, достигна бреговете на северния японски остров Хокайдо, съобщи Франс прес, като се позова на местни медии. Японската метеорологична агенция оповести, че 10-сантиметрова вълна е била наблюдавана по крайбрежието на град Еримо, в южната част на Хокайдо. Първоначално властите предупредиха за очаквани петдесетсантиметрови вълни цунами в префектурите Аомори, Ивате и Хокайдо.

Новият трус с магнитуд 6,1 разклати сградите в мегаполиса Токио и стана повод за вземане на предпазни мерки. За кратко беше спряно движението на "влаковете стрела". Град Оцучи в префектура Ивате, пострадал при катастрофалното земетресение миналата година, издаде заповед за евакуация на хората, живеещи в крайбрежните зони. От авариралата преди година атомна централа "Фукушима 1" съобщиха, че нови проблеми не са възникнали заради двата труса.

Преди една година североизточното крайбрежие на Япония беше ударено от земетресение с магнитуд 9 и катастрофално цунами, които предизвикаха най-голямата ядрена авария в света от 25 години.