Двама руски пилоти загинаха при катастрофа на военен хеликоптер
Двама руски пилоти загинаха при катастрофа на военен хеликоптер / снимка: БГНЕС, архив

Двама руски пилоти загинаха при катастрофа на руски военен хеликоптер на 160 км северозападно от Москва, предаде ДПА, като се позова на агенция Интерфакс. По-рано бе съобщено, че щурманът е загинал, а пилотът е откаран в болница в тежко състояние.

Вертолетът Ка-52 ("Алигатор") е бил на тренировъчна мисия в Тверска област, където имало снеговалежи. Снегът и пилотска грешка са разследвани като причина за злополуката, посочва БТА. На мястото на произшествието са намерени черните кутии на вертолета, съобщи говорителят на ВВС на Русия Владимир Дрик, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Инцидентите с руски самолети и хеликоптери са сравнително често явление, отбелязват агенциите. Десетки хора загинаха при такива злополуки през последните две десетилетия.

Това обаче е инцидент с хеликоптер Ка-52 - един от най-модерните летателни апарати на въоръжение в руската армия. Вертолетът е предназначен за унищожаване на танкове, разузнавателни мисии и въздушен бой, както и въздушно разузнаване на местности и координиране на действията на вертолети на бойното поле. Хеликоптерът развива скорост над 300 км/ч и може да измине над 1000 км.