Досъдебни изслушвания на Воислав Шешел
Досъдебни изслушвания на Воислав Шешел / netinfo
Лидерът на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел след дълго прекъсване днес ще се появи отново в залата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Днешното заседание обаче още не е възобновяване на процеса срещу Шешел, а е така наречената "статусна конференция" – един от видовете досъдебни изслушвания, по време на което текущото положение на нещата и детайлите на процеса се обсъждат от всички участници в него – обвинители, адвокати, съдии, с участието на самите обвиняеми.

Това ще е първото заседание на съда с участието на нов съдия по делото на Шешел - Жан-Клод Антонети, който смени Алфонсо Ори.

От 11 ноември до 8 декември Шешел беше в гладна стачка, в резултат на която отслабна с 25 килограма. Лидерът на СРП прекрати стачката, след като трибуналът удовлетвори исканията му, сред които главното беше възможността да се защитава самостоятелно на процеса.

Воислав Шешел е в затвора на Хагския трибунал повече от четири години - от 23 февруари 2003 г., когато доброволно се предаде на международното правосъдие. Той е обвинен във военни престъпления срещу несръбско население, извършени в Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина от 1991 до 1995 г. За последен път той се появи в съдебната зала на 8 ноември миналата година.