/ Istock
Организаторите на ежегодния фестивал на конете в Япония, на който ездачи, облечени като самураи, пресъздават битки, заявиха, че обмислят да променят датите на събирането следващата година, след като 111 животни са получили слънчев удар и две от тях са изгубили живота си.

Япония регистрира най-високите средни температури през юли от над 100 години насам, а във вторник в 26 от 47-те префектури бяха обявени предупреждения за топлинен удар, като се очакваше живакът на места да достигне 38 °С.

Най-малко 111 коня се нуждаеха от лечение след получен слънчев удар на фестивала Soma Nomaoi в префектура Фукушима, който се проведе от 29 до 31 юли, след като температурите достигнаха 35 °C - най-горещите от пет години насам, съобщиха организаторите.

Две от животните са починали, съобщават те.
 
Ежегодното тридневно събитие, в което участват повече от 400 участници, облечени като средновековни самурайски воини, които се бият на коне, е привлякло над 120 000 души, се казва в информация на АФП.

Йошичика Хирата, член на изпълнителния комитет на фестивала, заяви, че промяната на датата на събитието през следващата година в по-хладен период ще бъде обсъдена на заседание в четвъртък.

"За първи път поръсихме пистата с вода, тъй като се очакваха екстремни горещини. Използвахме три автомобила за разпръскване на вода, но водата бързо изсъхна", каза Хирата.

По време на миналогодишния фестивал почина един кон, след което по-голямата част от ездачите подкрепиха плана за промяна на датата, стана ясно от проучване, направено през декември.
БГНЕС