Депутати от грузинската опозиция се отказаха от мандат
Депутати от грузинската опозиция се отказаха от мандат / cнимкa: БГНЕС

12 от 17-те избрани в грузинския парламент депутати от опозиционната коалиция "Обединена опозиция: Национален съвет-Нови десни" официално се отказаха от мандатите си, съобщава БГНЕС.

На брифинг пред сградата на парламента те пред очите на журналистите подписаха заявление до председателя на законодателния орган за отказ от мандата си. Останалите петима решиха да не се отказват и не се присъединиха към акцията. Освен тях в грузинския парламент ще бъдат представени шест души от опозиционната партия "Георгий Тагамадзе: Християн-демократи" и двама победители в мажоритарни райони от Републиканската партия.

Решението за отказ от мандатите бе взето на 5 юни веднага след обявяването на окончателните резултати от изборите. Управляващата партия "Единно национално движениее" получи 119 места в парламента. На 9 юни опозиционната коалиция анулира пропорционалната си листа, за да не може местата на отказалите се депутати да бъдат заети от онези, чиито места са след тях в избирателните списъци на коалицията.