Ден на национален траур в Русия днес, погребват Елцин
Ден на национален траур в Русия днес, погребват Елцин / снимка: BGNES

Бившият руски президент Борис Елцин, който почина в понеделник, ще бъде погребан днес с държавни почести в Новодевическото гробище, предадоха световните агенции.

Тленните останки на Елцин ще бъдат положени редом до тези на генерал Александър Лебед. По повод кончината на бившия президент в Русия днес е ден на национален траур.

На траурната церемония в московския катедрален храм "Христос Спасител" ще бъдат руският президент Владимир Путин, последният съветски лидер Михаил Горбачов, няколко десетки чуждестранни лидери, а също така и видни политически деятели. По данни на милицията с Елцин вече са се простили над 12 хиляди души.

С настъпването на нощта желаещите да се поклонят пред тленните останки на бившия президент не само не намаля, но се увеличи значително. Всеки от тях трябва да изчака на улицата над два часа. Първоначално властите бяха предвидили вратите на катедралния храм да бъдат затворени малко преди полунощ местно време, но в крайна решиха поклонението пред тленните останки на Елцин да продължи през цялата нощ.

САЩ ще бъдат представени от бившите президенти Бил Клинтън и Джордж Буш-старши. България ще бъде представена от президента Желю Желев.