Демонстрантите в Киев забраниха на Янукович да подписва споразумения с Русия
Демонстрантите в Киев забраниха на Янукович да подписва споразумения с Русия / снимка: Gulliver/Getty Images

Демонстрантите на многохилядния митинг на киевския Площад на независимостта приеха днес решение, с което „забраняват на президента Виктор Янукович да подписва каквито и да било споразумения” от името на украинския народ по време на заседанието на украинско-руската междуправителствена комисия на 17 декември в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

На поредното „народно вече” (събрание) на привържениците на евроинтеграцията бе наложен също „мораториум върху интеграцията в Митническия съюз”, който Русия създава с някои бивши съветски републики. Участниците в митинга гласуваха и за освобождаването на всички политически затворници, включително на Юлия Тимошенко.

На трибуната бяха двама американски сенатори - демократът Крис Мърфи и републиканецът Джон МакКейн, - които изказаха подкрепа за каузата на украинския „Евромейдан” за единение с Европа, предаде БТА.

Според АФП на днешния митинг на Площада на независимостта е имало между 200 000 и 300 000 души. ИТАР-ТАСС подчертава, че участниците са около 20 000.

Междувременно говорител на украинското правителство заяви пред агенция Интерфакс, че Киев ще реагира само на официални коментари на Брюксел относно състоянието на преговорите за асоцииране. Изявлението му беше по повод на пост в Twitter на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че преговорите с Украйна „са спрени”, предаде ДПА.